Igor Girotto, psihoterapeut i grupni analitičar

O meni

Na moj pristup je u početku najviše utjecala ljubav spram humanističkih znanosti u doba srednje škole, zatim studij medicine, a iza toga i pripremna edukacija iz psihoterapije, kao i paralelna višegodišnja praksa u hitnoj službi i općoj medicini. Tijekom specijalizacije i kasnije u radu na Klinici za psihijatriju sam bio u bolničkom i dnevnobolničkom timu Centra za psihotraumu (danas Odjel za psihološku medicinu).
Vremenom sam se odlučio za rad u privatnoj praksi u kojoj se mogu više posvetiti psihoterapiji nego li sam to mogao u bolnici.
Član sam više profesionalnih ustanova i psihoterapiju radim u okviru vlastite privatne psihijatrijske prakse.

U kontekstu grupne analize sam i sam puno saznao o sebi i sazreo, između ostalog i u terapeuta. S grupom ili bez, najviše sam naučio od samih pacijenata koji su mi dali svoje povjerenje.

Psihoterapija

Kad nekog pokušavamo razumjeti kao pojedinca uočavamo razna svojstva. Među njima su neka koja se mijenjaju vremenom i druga koja su u vremenu trajnija, a po njima i prepoznajemo nečiju osobnost. Psihičke poteškoće i simptomi su uvijek na neki način u vezi s tim dugotrajnim obilježjima osobnosti. Osim što se u psihoterapiji bavimo simptomima ili smetnjama, više ili manje se bavimo i tim temeljnim svojstvima ličnosti ili osobnosti. Tako je psihoterapijski proces poticaj i pomoć u razvoju ličnosti.

Izraz psihoterapija se koristi za razne metode pomaganja u psihičkim poteškoćama – uz pomoć odnosa – razgovora s psihoterapeutom. U svijetu je preko dvjesto priznatih psihoterapijskih metoda, od kojih niti jedna nema neku značajnu superiornost nad drugima, a svaka može biti dobra ako odgovara pojedincu. Više od same tehnike su vještine i osobnost terapeuta faktori za uspješnost rada.

U mom radu koristim psihodinamski ili analitički pristup, u takvom odnosu se ide za tim da klijent nauči uviđati inače manje vidljive – predsvjesne – doživljaje, njihove mijene i njihov utjecaj unutar osobe, kao i na polje odnosa s drugima. To sagledavanje vlastitih osjećajnih zbivanja pomaže da smo u što boljem suživotu s njima a kroz vrijeme i da ih na bolje načine živimo

Prvi susret obično služi za upoznavanje, orijentaciju oko problema i razmišljanje o mogućim načinima pomoći. Iza toga se može učestalije (tjedno ili dva puta tjedno) ili rjeđom frekvencijom nastaviti psihoterapijski rad koji zatim traje u periodu ili više njih koji je u skladu s mogućnostima i motivacijom pacijenta.

Kad god je to moguće, klijenta / pacijenta rado uvrstim u rad u grupu. Tu njegujem grupno-analitičke principe, u kojima se psihoterapijski smisao ostvaruje kroz medij grupe. U početku kod svakog kandidata postoji nelagoda, koja se uobičajeno uskoro u grupi pretvori u osjećaj pripadnosti. U odnosu na individualnu terapiju grupa često daje snažnu podršku i kontekst rezoniranja i analitičkog mišljenja.

Psihoterapijske usluge

Individualna psihoterapija

Grupna psihoterapija

Online terapija

Kontakt

Kontaktirati me možete putem mobitela, najlakše sms-om, s obzirom da je moje vrijeme za javljanje na mobitel ograničeno.