Igor Girotto, psihoterapeut i grupni analitičar

O meni

Na moj pristup je u početku najviše utjecala ljubav spram humanističkih znanosti u doba srednje škole, zatim studij medicine, a iza toga i pripremna edukacija iz psihoterapije, kao i paralelna višegodišnja praksa u hitnoj službi i općoj medicini. Tijekom specijalizacije i kasnije u radu na Klinici za psihijatriju sam bio u bolničkom i dnevnobolničkom timu Centra za psihotraumu (danas Odjel za psihološku medicinu).
Vremenom sam se odlučio za rad u privatnoj praksi u kojoj se mogu više posvetiti psihoterapiji nego li sam to mogao u bolnici.
Član sam više profesionalnih ustanova i psihoterapiju radim u okviru vlastite privatne psihijatrijske prakse.

U kontekstu grupne analize sam i sam puno saznao o sebi i sazreo, između ostalog i u terapeuta. S grupom ili bez, najviše sam naučio od samih pacijenata koji su mi dali svoje povjerenje.

Psihoterapija

Psihičke poteškoće i simptomi

Kad nekog pokušavamo razumjeti kao pojedinca uočavamo razna svojstva. Među njima su neka koja se mijenjaju vremenom i druga koja su u vremenu trajnija, a po njima i prepoznajemo nečiju osobnost. Psihičke poteškoće i simptomi su uvijek na neki način u vezi s tim dugotrajnim obilježjima osobnosti. Osim što se u psihoterapiji bavimo simptomima ili smetnjama, više ili manje se bavimo i tim temeljnim svojstvima ličnosti ili osobnosti. Tako je psihoterapijski proces poticaj i pomoć u razvoju ličnosti.

O psihoterapiji

Izraz psihoterapija se koristi za razne metode pomaganja u psihičkim poteškoćama – uz pomoć odnosa – razgovora s psihoterapeutom. U svijetu je preko dvjesto priznatih psihoterapijskih metoda, od kojih niti jedna nema neku značajnu superiornost nad drugima, a svaka može biti dobra ako odgovara pojedincu. Više od same tehnike su vještine i osobnost terapeuta faktori za uspješnost rada.

Pristup psihoterapiji

U mom radu koristim psihodinamski ili analitički pristup, u takvom odnosu se ide za tim da klijent nauči uviđati inače manje vidljive – predsvjesne – doživljaje, njihove mijene i njihov utjecaj unutar osobe, kao i na polje odnosa s drugima. To sagledavanje vlastitih osjećajnih zbivanja pomaže da smo u što boljem suživotu s njima a kroz vrijeme i da ih na bolje načine živimo

Prvi susret

Prvi susret obično služi za upoznavanje, orijentaciju oko problema i razmišljanje o mogućim načinima pomoći. Iza toga se može učestalije (tjedno ili dva puta tjedno) ili rjeđom frekvencijom nastaviti psihoterapijski rad koji zatim traje u periodu ili više njih koji je u skladu s mogućnostima i motivacijom pacijenta.

Rad u grupi

Kad god je to moguće, klijenta / pacijenta rado uvrstim u rad u grupu. Tu njegujem grupno-analitičke principe, u kojima se psihoterapijski smisao ostvaruje kroz medij grupe. U početku kod svakog kandidata postoji nelagoda, koja se uobičajeno uskoro u grupi pretvori u osjećaj pripadnosti. U odnosu na individualnu terapiju grupa često daje snažnu podršku i kontekst rezoniranja i analitičkog mišljenja.

Psihoterapijske usluge

Individualna psihoterapija

Grupna psihoterapija

Online terapija

Kontakt

Kontaktirati me možete putem mobitela, najlakše sms-om, s obzirom da je moje vrijeme za javljanje na mobitel ograničeno.

Telefon

Mobitel: 098675519

Email

igorgirotto@ymail.com

Adresa

Mirka Jengića 30, 51000 Rijeka, Hrvatska